Diğer Hizmetler

Coğrafi İşaretler

Türkiye’de Coğrafi İşaretlerin korunması 10 Ocak 2017’de yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile düzenlenmiştir.

 

Coğrafi işaretler, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. ( Örnek olarak; Hereke El Halısı, Antep Fıstığı, Erzincan Tulum Peyniri, Maraş Dondurması gibi)

 

Coğrafi işaretler, menşe ve mahreç işareti olarak ikiye ayrılmıştır.

 

Bir ürünün tüm nitelik veya özelliklerinin bir bölgeye özgü doğa ve beşeri unsurlardan kaynaklanması ve üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümüyle bu yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılması durumunda “menşe işareti” verilir.

 

Bir ürünün, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılması durumunda da “mahreç işareti” verilmektedir.

 

Coğrafi İşaret başvurularının hazırlanması, tescil süreci ve tescil sonrası ile ilgili tüm hizmetler vekillerimiz tarafından sunulmaktadır.

Eser Sahibi Hakları

Türkiye’de eser sahiplerine ait fikri haklar, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile korunmaktadır.

 

Bu kanun kapsamında,

 

  • Bilgisayar yazılımları ve veri tabanları,
  • Grafik tasarımlar, çizimler, çizgi karakterler,
  • Mimari projeler, tasarımlar, maketler, logolar,
  • Endüstriyel tasarımlar, ambalajlar,

 

Kayıt altına alınabilmektedir.

 

Yukarıda belirtilen eser sahibi haklarının kayıt ve koruma altına alınabilmesi için hem Telif Hakları Dairesi nezdinde, hem de yurtdışında talep edilen herhangi bir ülkenin ilgili resmi kurumları nezdinde tüm işlemler ile ilgili hizmetler şirketimiz vekilleri tarafından sunulmaktadır.

Entegre Devre Topoğrafyaları

Entegre devre topografyası; entegre devreyi oluşturan tabakaların üç boyutlu dizilimini gösteren, üretim amacıyla hazırlanmış ve herhangi bir formatta sabitlenmiş görüntüler dizisidir. Entegre devre topografyalarının korunması 5147 sayılı 22.04.2004 tarihli Kanun ile sağlanmaktadır. Bir ürünün entegre devre topografyası sayılabilmesi ve tescil belgesi verilebilmesi için orijinal niteliğine sahip olması gerekmektedir. Bir entegre devre topografyası, tasarlayıcısının kendi fikri çabası sonucu ortaya çıkmış ve tasarlama sırasında entegre devre üreticileri ve entegre devre topografyası tasarlayıcıları arasında bilinmiyorsa orijinal sayılmaktadır.

 

Bu kapsama giren entegre devre topografyalarının tescilinin yapılması ile ilgili her türlü işlem tarafımızdan gerçekleştirilmektedir.

Yeni Bitki Türleri

Yeni bir bitki türü yetiştirenlere çeşitli haklar sağlayan “Bitki Islahçısı Hakları”nın (Plant Breeders Rights=PBR) korunması, 15.01.2004 tarih ve 5042 sayılı “Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun”un yürürlüğe girmesiyle Türkiye’de de mümkün hale geldi.

 

Uluslararası literatürde kısaca PBR diye anılan bitki ıslahçısı hakları, 1968’de yürürlüğe giren ve daha sanra değişikliğe uğrayan UPOV (Union for the Protection of New Varieties of Plants) tarafından hazırlanan “Yeni bitki türlerinin korunması hakkında uluslararası anlaşma”da tanımlanan, patent veya diğer korumalardan farklı, kendine has (sui generis) nitelikler taşıyan özel bir koruma türüdür. UPOV’a üye ülkeler bu anlaşmanın çizdiği sınırlar doğrultusunda bu hakkın korunmasını kendi mevzuatlarıyla sağlamaktadır. Henüz UPOV’a üyelik müzakereleri sürerken Türkiye de bu anlaşma doğrultusunda bir koruma sistemi geliştirmiş ve ilgili yönetmelikleri de çıkarmıştır.

 

Bu kapsama giren bitki türlerinin korunması ile ilgili her türlü işlem tarafımızdan gerçekleştirilmektedir.

Sorularınız İçin

    KVKK Aydınlatma Metnini okudum ve onaylıyorum

    captcha

    Simaj Patent Logo
    Sımaj Mobil Logo